top of page

「疫」生活方式

【Pandemic-Influenced Design】


這些年的疫情,改變了我們的生活方式,家居設計方向也不知不覺地受到影響。近年,很多業主更重視室內空間的使用方式和功能性,利用規劃提高生活的順暢度和舒適度。


The pandemic has not just changed our style and way of living but, also influenced the direction of interior design in a subtle way. Recently, home owners are paying more attention to the functionality of their houses. Through interior planning, they wish to improve the comfort and ease of living.



歌和台設計項目的單位面積約1785平方呎,業主用作自住已超過十年。她希望用最少結構改動,透過翻新,為生活注入新鮮感。設計師運用傢俱攞位、層次豐富的物料及用色再注入智能元素,即使留家抗疫亦不會沈悶和不方便。


The renovated Cornwall Terrace Project is a 1785sq ft unit. The home owner has lived here for over 10 years and hopes to revamp her home with minimal structural changes, giving the home a refreshing and new look. We makes use of the furniture setting and diverse materials and colours, as well as some 'smart home' functionality implemented, to make stay-at-home during the pandemic more exciting and convenient.



疫情期間在家的時間多了,物件也少不免隨著增多。設計師重新規劃,為業主提供了比原本多出1.5倍的儲物空間。第一個改造的起點是主人房。設計師把主人房的衣櫃從門口的左邊換到正右邊更寬的牆身。衣櫃經特別訂做,每扇門比一般的長和寬,一件過的設計顯得簡約又大方。在通往房間的走廊上,我們發現了一道由長虹玻璃建造的趟門通往另一空間---衣帽間。物料的通透特性和壓花設計帶來的遮蔽功能,讓門後的衣帽間若隱若現,使原本空間不大的走廊看上去更寬闊。


Naturally, spending more time at home during the pandemic will begin to clutter your life or home. Therefore, we plans the space effectively and provides 1.5x more storage space than the original setting. The starting point is the mater bedroom: we changed the wardrobe from the left side, to the right hand side of the room which has more space and allowed us to build a larger wardrobe. The larger and longer tailor-made wardrobe with a 1 piece design, looks simple but elegant. In the bedroom corridor, you will find a sliding door made with Chinchilla glass. If we look inside, you will find the clock-room is hiding behind the door. The fine line and organic texture of Chinchilla glass provides privacy and at the same time, the transparency of it allows a more smaller space looks bigger.



疫情後,如何享受在家的時光成為了日常課題,客人漸漸喜歡在設計上加入娛樂元素。歌和台業主希望在家可享受環迴立體的音樂體驗,設計師在主人房衣櫃的左右兩側安裝嵌入式影音設備,一體化的設計更節省空間又美觀。這次的傢俱設計也有較多智能元素。大部分的櫃門、內置燈等,都能自動開關,達到「零接觸」效果。這也是疫情帶來的設計改變。


How to enjoy the time at home during the pandemic has become a daily conversation among people. More and more clients like to include entertainment elements into it. The house owner of the Cornwall Terrace Project is enthusiastic about music and sound. She wanted to have immersive music experiences at home. We therefore installed embedded audio equipment on both sides of the wardrobe wall. The integrated design between the sound equipment and wardrobe saves more space and has an appealing refreshing look. In this project we used more efficient elements in furniture design. Most of the cabinet doors automatically open and closed with built-in lights featured throughout. This contact-less design is inspired by the on-going global pandemic.



對沐浴有要求的業主,原本以日式風侶作為主廁設計藍本,雖然風侶別有一番如旅行般的新奇感覺,但較多方形的元素和尖銳的邊角。考慮到安全因素,設計師更換為獨立式浴缸,流線型的浴室設施減少尖硬的稜角,讓這個讓人放鬆心身的地方顯得更柔和舒適。設計師特意把浴缸和淋浴間建造在地台上,讓視覺連成一線,一體化設計讓視覺空間變得更大。


The owner also has a high standard for their bathroom. Originally, the bathroom was a Japanese Furo-inspired design. Although the Furo designed bathroom provides an exotic feeling like travelling, this style is a more rigid and box-like design approach. Considering the safety aspect, we went from a sharp design to a streamlined free-standing bathtub. Making this space into a more relaxing and warmer place for bath time. We deliberately built the bathtub and shower room on a raised platform, allowing the room to look bigger and allow a more harmonious design throughout.



走出主人房,我們把腳步移到客飯廳。原有的設定上,一進門就是飯廳。翻新後,我們劃出玄關位置,用一個到頂的鞋櫃和不同調的木色間隔出飯廳和玄關。新設計讓每一位回家的人都可以在玄關位置完成消毒步驟,除了顧及到我們最關心的衛生層面外,也有過濾心情的作用。不同的用色,提醒我們踏入門口的一刻要放下一整天的疲憊;踏出門口的一刻要充滿幹勁!玄關、飯廳和客廳雖然是分開的三個空間,但看起來卻很一致,因為它們都用了同中帶異的木色系物料和大理石元素做結構主題。


We walk out of the master bedroom and move into the living and dining room. In the original setting, you would see the dining area upon arrival. After the renovation, we built a shoe cabinet that reaches to the ceiling to separate the dining area and the entrance. The new design allows everyone to comfortably sanitise and take off shoes. It also acts as a mood filtering zone when you enter or leave the house. Because we use a different wood colour tones in this area. The colour difference reminds you to embark on your day with the right mindset before leaving the house and starting the day; filleting out any stress upon arriving back home. The entrance, dining and living room are three separate spaces however, they are harmonious in design as we use wooden and marble colour palette as the main theme, with subtle changes in each area.



最後,我們把腳步停在廚房。疫情讓我們更少外出,我們更常在家解決三餐,所以需要更多存放食物的空間。設計師在原有的空間大小下,重組廚櫃的間隔。現在可客納更大的雪櫃外,我們更根據業主的物品量作計算,確保現在的廚櫃可以存放所有物品之餘,還有剩餘的空間應付將來需要。


「疫」方向讓我們回歸到設計初心,嘗試了解自己真實的需要。原來最基本的最容易被忽略,但對我們來說也是最重要的。我們會一直抱著這份初心,照顧你每個細節。


Finally, the last stop is the kitchen. People prefer to go out less during the pandemic but it also means we need to solve three meals a day at home. We would need more space to store food. We re-organised the storage space using the original pantry size, maximising the space and storage. With this re-organised, we can place a larger refrigerator. We also, calculated the amount of space required to accommodate the existing items to ensure there will be enough remaining space to meet their future needs.






最新文章

查看全部

Comments


bottom of page