【6天改造「辦」活空間】

辦公室可以說是都市人的第二個家,每天朝九晚六,一個設計舒適的九小時「辦活空間」對員工絕對百利而無一害。這次設計項目的公司是從事科技方面的專業。稱呼它為「無休」辦公室也非常貼切,因為公司裡面的伺服器系統需要24小時運作,不能停頓。老闆帶著不影響系統運作的前提下,為員工提供更好工作環境、提升公司形象的要求,向我們設計師尋求方案。


【6 Days Office Renovation Challenge】


The office can be treated as the second home for majority of urbanites. Every weekday working 9/6, a comfortable working space is absolutely necessary to employees. The client of this office renovation project is specialized in technology. It operates 24/7 because there is a server system in the company that cannot be stopped. With the request of providing employees with a better working environment and enhancing the company's image without affecting the business operation , the boss came to us for solutions.


公司原本的裝修已有20年歷史,它一直陪伴著公司的成長。由原來的小生意,做到今時今日成為市場上一間非常具實力的大企業。作為老闆,對裡面的一牆一瓦,不其然帶有共患難的情意結,如果把這一切都抹除進行改頭換面的翻新,不禁帶有不捨,所以我們選擇了「輕裝修」的方法。對日常運作影響減到最少的情況下,我們利用四月5天連假,從開始到結束只用了6天,把一個全新設計「空降」到辦公室。


The client company hasn’t changed their interior design since it was founded 20 years ago. The boss and staff have made themselves legends in this office by turning a small business into a sizeable successful enterprise in today’s market. It is normal for the boss having a such determination toward his environment in where his legends were made. It is a pity to tear down this memorable place so we chose the "light renovation” approach in order to meet the requirement of minimum impact on daily operations and keeping his meaning intact. We made use of the 5-day holiday in April to carry out the renovation. it took only 6 days from the beginning to the end to complete this interior project.




【牆紙】

「輕裝修」主要會保留舊有的間隔,我們的設計概念是注入現代都市元素把原本較昏暗陳舊的感覺抹去,讓設計符合一家科技公司的活力形象。像台上表演一樣,轉換場景是最有效讓人覺得耳目一新的方法,所以我們更換了整個辦公室的牆紙,並做了一個前後呼應的設計。前台接待位置和最裡面的老闆房間,都選用了同色系的的深色牆紙,變化中帶有統一感覺。


【Wallpaper】

To suit the vibrant image of a technology company, our design concept is to build up a modern-urban-vibe in the office and get rid of the dim and old look without changing the main structure. Like a live performance, changing the backdrop is the most effective way to catch people’s eyes and bring in refreshing feelings, so we changed the wallpaper of the office. To avoid boredom, we use layers of colour to highlight different zones. In the front desk and the chairman’s room at the back area, grey tone wallpaper is being used. The main office area in the middle, we use white tone.


【地板】

會議室,高層管理人員的辦公室和接待處位置,我們舖上韓國水泥膠地板。「輕裝修」講究用最少的改動達到最大的效果。膠地板是一個非常不錯的選擇。膠地板設計和操作技術日漸成熟,只要確保地台夠平坦,瓷磚或下層沒有潮濕等情況發生,都可以直接把膠地板舖上。商業用戶特別適合這種方法以減少對運作的影響。


【Flooring】

"Light decoration" emphasises using the least moves to achieve the greatest effect. Vinyl flooring is a very good choice as the flooring material quality and the installation technology nowadays has improved. As long as the floor is flat and the lower layer isn’t damp, you can directly pave the floor by putting the materials on the top surface. It is essential for business interior project to reduce the impact on operations. In this project, we chose a Korean brand of flooring with grey cement pattern to bring out the modern feel.


【燈光】

牆身和地板灰、白色都市元素能讓整體變得具現代感,視覺上有擴展、放大空間的效果。我們也調整了整個辦公室的燈光,當燈光射在淺色牆紙上,反射出來的光度會變得適中,柔和舒適,同時讓整個室內變得更明亮清澈。熟悉的環境但帶有新鮮的元素,讓人工作時亦會不其然地活躍起來。


【Lighting】

We use the urban theme colour (grey and white) on the wall and floor to highlight modern vibe. Those light colours also help expanding and enlarging the space visually. To strengthen the result, we also adjusted the lighting of the entire office. When the light shoots on the light-coloured wall, soft and moderate light is reflected out that makes the entire space brighter and more comfortable. Minor change but big effect is the magic of “light renovation”.


【焦點設計】

除了轉換整個背景,選擇一個重點做大一點的改造可以使整個設計感升華。這次,我們選擇了一進門、第一個進入眼簾的接待處。為了讓進來的每一位都有一種眼前一亮的感覺,我們從新做了新招牌。同時,把原本又高又窄、顏色有點發黃的接待櫃檯,換成全白色、高低比較適中的加長性櫃檯。雖然比之前的寬,但因為使用了白色,視覺上反而更寬敞,而且高度變低了也讓水平視野更廣闊。


【Highlight】

Choosing a spot to have a big change instead of the whole space can achieve a big effect in short period of time. This time, we chose the reception area where the moment of truth takes place when people first come in. To catch people’s eyes, we made a brand new sign. The next step is to change the old and yellowish reception counter in tall and narrow shape, keeping in tune with the modern design. We replaced it into a long and white counter with the appropriate height. Although it is wider than before, the white colour is visually more spacious and appealing. The height of the counter is below eye level, making the horizontal field of view wider.


佈置方面,我們把門口左邊原有的長沙發移走,並改成一張簡單的設計師扶手座椅。實際空間變寬了外,功能上也一舉兩得。有客人時,它是一具實用的傢俬,沒有客人的時候,它又可以變成一個有格調的裝飾品,整個感覺會變得更具現代感。牆上我們掛上了一些藝術畫作佈置。留心看,他們的一個共通點是帶有橘色元素。因為辦公室原本一入門口右邊有一幅很大的橘色特色牆,不論是風水原因,還是習慣,這個顏色帶給每位為公司奮鬥的員工和老闆一份莫名的親切感和振奮感覺,所以在新設計上我們保留這個「幸運色」並把它分散到各個點綴部分,讓吉祥的意思一直延伸下去。


短時間令整體感覺升華的方法有很多,只要了解每種物料的特性和化學作用,透過簡單地更換牆紙、運用顏色配、調整燈光就可以快速地達到提升空間質感。


In terms of decorations, we removed the couch on the left side of the entrance and changed it to a simple elegant designed armchair; making the area more spacious and multifunctional. When there are guests, it is a useful piece of furniture. When there are no guests, it becomes a stylish decoration and makes the place looks more modern. We also hung up some art paintings on the wall. If you pay attention, they all have one thing in common, which is ‘orange’. This is because the office originally had a large piece of orange coloured decoration wall on the right side of the entrance. Not sure it is due to feng shui reasons or just old habits, it has become a lucky colour that has intertwined and become a part of everyones life; motivate everyone in this company. Therefore, we keep his "lucky colour" in small subtle details with the hope that the good meaning can be continue and spread.


There are many ways to level up the interior design of your office in a short period of time. As long as you understand the characteristics and chemical balance between each material, you can quickly improve the quality of the space by simply changing the wallpaper, matching the right colour, and adjusting the lighting.








最新文章

查看全部